Is honing gezonder dan suiker? Wat is eigenlijk het verschil tussen gewone suiker en honing? Om hier antwoorden op te krijgen, moeten we even wat dieper in de honing en suiker duiken.
De grootste overeenkomsten van honing en suiker zijn duidelijk. Ze zijn beide zoet; honing is zelfs zoeter dan gewone suiker! Ze geven beide gerechten, dranken, koekjes en snoep meer smaak. Maar wat is de gezondste keuze? Is honing gezonder dan suiker? En is honing een goede suiker vervanger? Laten we eerst eens kijken naar de verschillen tussen honing en suiker. We bekijken als eerst het verschil in oorsprong van honing en suiker. Daarna bekijken het aantal kilocalorieën en de structuur van de suikermoleculen. Zodra we de verschillen tussen honing en suiker weten, kunnen we beslissen wat ons de beste keuze lijkt!
Het ontstaan van honing en suiker
Honing en suiker hebben vele overeenkomsten, maar ze hebben een heel andere oorsprong!
Honing komt van bijen
Honing wordt gemaakt door bijen, maar om dat te kunnen doen hebben ze wel bloemen nodig! Elke dag speuren bijen kilometers af om geschikte bloemen te vinden waar ze hun nectar uit halen. Is de nectar eenmaal in de mond van de bij, dan wordt het omgezet in honing. De bij brengt de honing terug naar de bijenkorf en een imker haalt de honing uit de korf. Daarna wordt de honing minstens 2 keer verhit om vuiltjes eruit te halen, in een pot gegoten en naar de winkel gebracht.
Suiker komt van suikerbieten
Suiker wordt niet gemaakt door een insect, maar komt van de suikerbiet. Om suiker uit de suikerbiet te halen, moet de suikerbiet eerst een heel proces ondergaan. Als eerste worden de suikerbieten geoogst, dan naar de fabriek gebracht waar ze de bieten in kleine reepjes snijden. De reepjes suikerbiet worden verwarmd, gefilterd en nog veel meer verwarmd. Uiteindelijk is de suiker van de plant gescheiden en kunnen de suikerpotten gevuld worden!
Honing of Suiker, wat zijn dan de verschillen?
Het grootste verschil van de herkomst van honing en suiker, is dat honing van een bij afkomstig is, en suiker van een suikerbiet. Een ander verschil is, is dat de suikerbiet veel erger bewerkt wordt dan honing. Tijdens het lange productieproces van de suikerbiet gaan alle belangrijke vitamines, mineralen en enzymen in de suiker verloren. Honing wordt minimaal verhit en behoudt daardoor wel zijn vitamines, mineralen en gezonde enzymen.
De kilocalorieën
Je zou het misschien niet gedacht hebben, maar het aantal kilocalorieën tussen gewone suiker en honing is verschillend. Kijk maar eens naar het verschil!
Kilocalorieën honing
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 kilocalorieën.
Kilocalorieën gewone suiker
Een eetlepel gewone suiker bevat ongeveer 46 kilocalorieën.
En wat zijn de verschillen?
Zoals je kunt zien, bevat gewone suiker minder kilocalorieën dan honing. Toch is dit een beetje een valstrik, want van honing gebruik je een kleinere hoeveelheid. Dit komt doordat honing zoeter is dan suiker. Je hebt van honing minder nodig om iets zoet te maken. Het zou zo maar kunnen dat als je honing als alternatief voor suiker zou gebruiken, je minder kilocalorieën binnen krijgt!
De suikermoleculen
Suikermoleculen? Klinkt als een moeilijk woord, maar dat is het eigenlijk niet! Zowel honing als suiker bestaan uit 2 moleculen. Dat betekent dat ze uit 2 heel kleine stofjes (moleculen) opgebouwd zijn. Die 2 stofjes, de suikermoleculen, bestaan uit 1 glucose molecuul en een fructose molecuul. Ons lichaam kan de suikermoleculen alleen gebruiken als de 2 moleculen van elkaar gescheiden worden.
Honing en gewone suiker bevatten dus dezelfde suikermoleculen, maar honing heeft iets extras! Lees verder om erachter te komen hoe speciaal honing is.
Suikermoleculen van honing
De suikermoleculen in honing hebben een extra enzym. Dit extra enzym zorgt ervoor dat de 2 suikermoleculen, glucose en fructose niet aan elkaar vast zitten. Dit belangrijke enzym heeft de hardwerkende bij aan de suikermolecuul heeft toegevoegd.
Suikermoleculen van gewone suiker
Gewone suiker bestaat alleen uit de 2 suikermoleculen: glucose en fructose. De suikermoleculen zitten aan elkaar vast, omdat ze geen extra enzym hebben.
En wat zijn de verschillen?
Suiker van honing wordt heel gemakkelijk door ons lichaam opgenomen omdat de 2 suikermoleculen dankzij een belangrijk enzym, van elkaar gescheiden zijn. Bij gewone suiker moet ons eigen lichaam de 2 suikers van elkaar scheiden. Gelukkig kan ons lichaam dat ook, het zijn belangrijke enzymen in onze maag die de suiker afbreken.
Dus…Is honing gezonder dan suiker?
Wordt het honing of suiker? Nog even de verschillen tussen suiker en honing kort samengevat in onderstaand rijtje:
- Honing bevat veel meer gezonde stoffen dan gewone suiker.
- Honing heeft iets meer calorieën dan suiker, maar honing is zoeter en daardoor heb je er minder van nodig.
- Honing is makkelijker verteerbaar dan suiker.
Het antwoord op de vraag: ‘Is honing gezonder dan suiker?’ is: JA!! Honing is absoluut eengoed alternatief voor suiker. Honing heeft veel voordelen ten opzichte van suiker. Het enige voordeel aan suiker, is dat het heel goedkoop is.