Klaverhoning is een honingsoort waarbij de bijen hun nectar uit klaverbloemen halen. Deze honing is erg geliefd bij veel mensen, voornamelijk bij kinderen.
De klaverplanten groeien vooral in het noordelijk halfrond. Klaverplanten doen het ook goed in de bergen in de tropen. Er bestaan veel verschillende soorten klaverplanten.
De bijen halen hun nectar meestal uit de witte klaver. Dit gebeurt wanneer de in de lente of in de zomer wanneer de klavertjes weer vollop in bloei staan. De grootste producenten van klaverhoning zijn Amerika, Canada, Argentinië, China en Nieuw-Zeeland. Witte klaver groeit trouwens ook in Nederland en België, maar de honing ervan komt sporadisch uit ons kikkerlandje.
De klaverbloem
De meest bekende klaverbloemen zijn de witte klaverbloemen. Ze komen veel voor in het gras of in bermen. Maar er bestaan ook rode klaverbloemen. Rode klavers komen in heel Europa voor. Beide bloemen zijn erg aantrekkelijk voor de bijen. De honingbijen kunnen van het nectar uit de klaverbloemen heerlijke honing maken!
Unieke eigenschappen
De kleur van klaverhoning varieert van wit tot goudgeel. De kleur van de honing heeft niets te maken met de soort klaver waar de bij de nectar vandaan haalt. Witte klaverhoning hoeft dus niet wit van kleur te zijn, maar komt van de witte klaverbloem.
Het unieke aan deze honing is zijn vorm. De honing is vast, maar toch zacht. Het beste is de vorm te beschrijven als crème- of boterachtig. Hierdoor is de honing erg goed smeerbaar.
De geur en smaak
Als het om zoetheid gaat, wint de klaverhoning het van alle honingsoorten. De smaak is licht karamelachtig. De geur wordt vaak omschreven als vanillegeur.
Het gebruik
De honing is crèmeachtig en daardoor erg makkelijk smeerbaar. Ideaal om deze honing op een broodje of cracker te smeren! Kinderen waarderen deze heerlijke zoete honing enorm. Klaverhoning behoort tot de populaire honingsoorten. De honing is door zijn crèmeachtige vorm minder geschikt om in de koffie of thee te doen. Maar de honing is dan wel weer prima te gebruiken in een smoothie!